Pita poput ove se ne nalaze u prodaji već se samo mogu pojesti kod nekog
u kući kod koga se cijeni i poštuje tradicija i dobar ukus i dobar zalogaj.
Ova pita je karakteristična posebno u planinskim područjima a evo na koji
se način može napraviti a otrebno vam je:
– pola kilograma brašna
– sedma decilitara vode
– tri jajeta po mogućnosti domaća.
– kašičica soli
– trista grama domaćeg kajmaka( varenika )
Način pripreme:
U posudi za mućenje se stave brašno, jaja, voda so u smjesu koja je malo gušća
od one koju pripremate za palačinke.
Kod onih koji koriste električni šporet potrebno je da rernu zagriju na maksimum a rešetku
podignu na gornju granicu.
A ako koristite šporet na loženje potrebno je da ga dobro naložite.
Tepsiju dobro nauljite zagijete je i naspite kutlačom tijesto i onda rasporedite
kao za palačinke.
Stavite da se peče pa kada porumeni premažite kajmakom i stavite novi sloj smjese.
Pa ponovo na pečemje i tako radite dok ima smjese.
Kada je sve pečano izvadite isijecite na kocke i služite toplo.
Oni koji su je jeli imaju samo riječi hvale samo nemojte pretjerati.
Kada se radi o kajmaku riječ je o onom koji se dobija varenjem mlijeka.
Comments
Post a Comment