RECEPT ZA pitu KAJMAKUŠU koju morate da probate…



Pita poput ove se ne nalaze u prodaji već se samo mogu pojesti kod nekog

u kući kod koga se cijeni i poštuje tradicija i dobar ukus i dobar zalogaj.

Ova pita je karakteristična posebno u planinskim područjima a evo na koji

se način može napraviti a otrebno vam je:

– pola kilograma brašna

– sedma decilitara vode

– tri jajeta po mogućnosti domaća.

– kašičica soli

– trista grama domaćeg kajmaka( varenika )

Način pripreme:

U posudi za mućenje se stave brašno, jaja, voda so u smjesu koja je malo gušća

od one koju pripremate za palačinke.


Kod onih koji koriste električni šporet potrebno je da rernu zagriju na maksimum a rešetku

podignu na gornju granicu.

A ako koristite šporet na loženje potrebno je da ga dobro naložite.

Tepsiju dobro nauljite zagijete je i naspite kutlačom tijesto i onda rasporedite

kao za palačinke.

Stavite da se peče pa kada porumeni premažite kajmakom i stavite novi sloj smjese.

Pa ponovo na pečemje i tako radite dok ima smjese.

Kada je sve pečano izvadite isijecite na kocke i služite toplo.

Oni koji su je jeli imaju samo riječi hvale samo nemojte pretjerati.

Kada se radi o kajmaku riječ je o onom koji se dobija varenjem mlijeka. 

Comments