Ovakvi kolači su za nas početnike pravi mamac.
Lako se prave bez nekih ceremonija a mahana im je što se brzo pojedu pogotovo na ovim vrelinama.
Za pripremu jednog potrebno vam je:
-pola litra mlijeka
-pola litra vrhnja za šlag
-jedan vanilin šećer
-dvanaest kašika gustina
-100 grama tamne čokolade za kuhanje
-100 grama bijele čokolade
-četiri kašike šećera
-Za podogu ili piškote ili petit keks
Priprema:Mlijeko i vrhnje za šlag pomiješajte pa od te količine odvojite dva decilitra da možete pomiješati sa gustinom i šećerom.
Ostatak stavite na šporet da se kuha pa kad zavrije dodajte razmućemi gustin.
Pošto se krema brzo zgusne potrebno je oko dva tri minuta i skinite sa vatre.
Kremu podijelite na dva dijela pa u jednu polovicu dodajte čokoladu za kuhanje i miješajte dok se ne otopi i sjedini sa kremom a u drugu polovicu dodajte bijelu čokoladu i ponovite postupak.
Pripremite kalup za kolače pa na dno poredajte piškote koje ste umakali u mlijeko ili sok pa premažite tamnom kremom i na kraju bijelom kremom.
Možete se poslužiti i malim trikom pa paviti više slojeva radi efekta.
Kolač ostavite u frižider da se stegne i dobro rashladi pa isijecite i uživajte.
Isprobajte i vi sami !
Comments
Post a Comment